تجهیزات دوار
تحلیل جامع CFD یک پمپ-توربین 260 مگاواتی در مد عملکردی پمپ
این پروژه در سال 1390 با هدف شناسایی تأثیر تغییرات هندسه رانر بر پارامترهای عملکردی انجام شده است. در این پروژه مدل هندسی رانر توسط سیستم Atos با دقت بسیار بالا اسکن شده است. با توجه به موجود بودن نقشه‌های هندسی مربوط به محفظه حلزونی، دریچه‌های ثابت، دریچه‌های تنظیمی و درفت تیوب مدل هندسی جامعی از توربین تولید شده است. پس از اعمال المان‌بندی باسازمان برای رانر، درفت تیوب و محفظه حلزونی تحلیل جامع CFD برای مد عملکردی پمپ در شرایط مختلف کاری به منظور بررسی راندمان، هد، گشتاور، کاویتاسیون و غیره در دستور کار قرار گرفته است. با توجه به اینکه رانر توربین مورد نظر با رانر مدل-تست دارای اختلافات هندسی بوده است، مطالعات با هدف‌ شناسایی تأثیر تغییرات هندسی رانر بر پارامترهای هیدرولیکی و عملکرد در نیروگاه انجام شده است.
 

تحلیل جامع CFD یک پمپ-توربین 260 مگاواتی در مد عملکردی توربین
این پروژه در سال 1390 با هدف شناسایی تغییرات هندسه رانر بر پارامترهای عملکردی انجام شده است. در این پروژه مدل هندسی رانر توسط سیستم Atos با دقت بسیار بالا اسکن شده است. با توجه به موجود بودن نقشه‌های هندسی مربوط به محفظه حلزونی، دریچه‌های ثابت، دریچه‌های تنظیمی و درفت تیوب، مدل هندسی جامعی از توربین تولید شده است. با اعمال المان‌بندی باسازمان برای رانر، درفت تیوب و محفظه حلزونی تحلیل جامع CFD برای مد عملکردی توربین در شرایط مختلف کاری به منظور بررسی راندمان، هد، گشتاور، کاویتاسیون و غیره در دستور کار قرار گرفته است. با توجه به اینکه رانر توربین مورد نظر با رانر مدل تست دارای اختلافات هندسی بوده است، مطالعات با هدف‌گذاری شناسایی تأثیر تغییرات هندسی رانر بر پارامترهای هیدرولیکی و عملکرد نیروگاه انجام شده است.
 

تحلیل جامع CFD و FEM توربین گازی سولار سنتار 4 مگاواتی سه مرحله‌ای
این پروژه در سال 1388 با هدف شناسایی پتانسیل‌های بهینه‌سازی صورت گرفته است. در این پروژه به کمک سیستم Atos ابعاد هندسی توربین با دقت بسیار بالا اسکن شده است. پس از تولید ابر نقاط، مدل سالید بسیار جامعی از یک توربین سه مرحله‌ای که شامل دو مرحله کمپرسور توربین و یک مرحله پاورتوربین می‌باشد، ایجاد شده است. کمپرسور توربین و پاور توربین دارای شفت‌ها و سرعت‌های دورانی متفاوتی هستند. پس از تولید مش‌بندی باسازمان حرفه‌ای و ریز کردن مش بر روی پره‌ها به منظور شبیه‌سازی دقیق جریان لایه مرزی، تحلیل جامع سیالاتی-حرارتی برای کل توربین انجام شده است. با توجه به متفاوت بودن تعداد پره‌ها در مراحل مختلف توربین و عدم امکان تولید یک قطاع پریودیک، از هر گونه ساده‌سازی و فرضیات صرفنظر شده و تحلیل جامعی با در نظر گرفتن کل هندسه توربین به کمک کامپیوترهای موازی پرسرعت انجام شده است. با استفاده از پروفیل‌های فشاری و حرارتی بدست آمده بر روی پره‌ها، تحلیل FEM غیر خطی به منظور استخراج تنش‌های وون‌مایزز بر روی پره‌های روتور و استاتور در شرایط متنوع عملکردی صورت گرفته است. پس از تحلیل توربین مذکور، مطالعات و انجام شبیه‌سازی به منظور بهینه‌سازی و ارتقاء توربین در دستور کار قرار گرفته است.
 

تحلیل جامع CFD و FEM یک توربین آبی فرانسیس 250 مگاواتی
این پروژه در سال 1387 با هدف استخراج دانش طراحی هیدرولیکی توربین مورد نظر انجام شده است. در این پروژه مدل هندسی رانر توسط سیستم Atos با دقت بسیار بالا اسکن شده است. با توجه به موجود بودن نقشه‌های هندسی مربوط به محفظه حلزونی، درچه‌های ثابت، دریچه‌های تنظیمی و درفت تیوب مدل هندسی جامعی از توربین تولید شده است. با اعمال المان‌بندی باسازمان برای رانر، درفت تیوب و محفظه حلزونی، تحلیل جامع CFD در شرایط مختلف کاری به منظور بررسی راندمان، هد، گشتاور، کاویتاسیون و غیره در دستور کار قرار گرفته است. به کمک پروفیل‌های فشاری بدست آمده از تحلیل CFD، تحلیل تنش رانر نیز انجام شده است. پروژه‌ی مذکور با هدف استخراج دانش طراحی، انجام شده و پس از مطالعات توربین مورد نظر تأثیر پارامترهای متعدد از قبیل کاهش طول درفت تیوب بر راندمان و شرایط عملکردی نیروگاه مورد مطالعه قرار گرفته است.
 

تحلیل جامع CFD و FEM یک توربین آبی فرانسیس 250 مگاواتی با طراحی ایکس بلید
این پروژه در سال 1387 با هدف استخراج دانش طراحی، شناسایی علت ترک در رانر و بررسی اصلاحات هندسی جهت رفع عیب و تأثیر آن بر راندمان نیروگاه انجام شده است. در این پروژه مدل هندسی رانر توسط سیستم Atos با دقت بسیار بالا اسکن شده است. با توجه به موجود بودن نقشه‌های هندسی مربوط به محفظه حلزونی، دریچه‌های ثابت، دریچه‌های تنظیمی و درفت تیوب، مدل هندسی جامعی از توربین تولید شده است. با اعمال المان‌بندی باسازمان برای رانر، درفت تیوب و محفظه حلزونی تحلیل جامع CFD در شرایط مختلف کاری به منظور بررسی راندمان، هد، گشتاور، کاویتاسیون و غیره در دستور کار قرار گرفته است.
 با توجه به رشد ترک در پره‌های رانر انجام تحلیل‌های CFD‌ در شرایط Speed no Load و Load Rejection نیز انجام شده است. پروفیل‌های فشاری بدست آمده از تحلیل‌های CFD در شرایط کاری مختلف جهت تحلیل FEM مورد استفاده قرار گرفته است. پس از شناسایی ضعف طراحی سازنده خارجی، اصلاحات متعدد بر روی پروفیل و ضخامت پره با هدف بهینه‌سازی انجام شده و همزمان به کمک تحلیل‌های CFD و FEM اثربخشی آن بر پارامترهای هیدرولیکی نیروگاه و استحکام رانر مورد مطالعه قرار گرفته و در انتها مدلی مطلوب از هندسه رانر که جوابگوی نیازهای هیدرولیکی نیروگاه بوده و استحکام لازم را داشته باشد، استخراج شده است.
 

تحلیل جامع CFD و FEM یک توربین آبی فرانسیس 8 مگاواتی
این پروژه در سال 1389 با هدف استخراج دانش طراحی به روش مهندسی معکوس جهت عمومیت‌سازی بر روی پتانسیل‌های آبی کشور با توان‌های پایین در دستور کار قرار گرفته است. در این پروژه مدل هندسی رانر توسط سیستم Atos با دقت بسیار بالا اسکن شده است. با توجه به موجود بودن نقشه‌های هندسی مربوط به محفظه حلزونی، دریچه‌های ثابت، دریچه‌های تنظیمی و درفت تیوب، مدل هندسی جامعی از توربین تولید شده است. با اعمال المان‌بندی باسازمان برای رانر، درفت تیوب و محفظه حلزونی تحلیل جامع CFD در شرایط مختلف کاری به منظور بررسی راندمان، هد، گشتاور، کاویتاسیون و غیره در دستور کار قرار گرفته است. به کمک پروفیل‌های فشاری بدست آمده از تحلیل CFD، تحلیل تنش رانر نیز مورد مطالعه قرار گرفته است.
 

تحلیل جامع CFD یک توربین آبی کاپلان 100 مگاواتی
پروژه مذکور در سال 1389 با هدف استخراج دانش طراحی به روش مهندسی معکوس انجام شده است. با توجه به موجود بودن نقشه‌های هندسی مربوط به محفظه حلزونی، دریچه‌های ثابت، دریچه‌های تنظیمی، درفت تیوب و مدل سه‌بعدی مربوط به رانر، مدل هندسی جامعی از توربین تولید شده است. با اعمال المان‌بندی باسازمان برای درفت تیوب و محفظه حلزونی تحلیل جامع CFD در شرایط مختلف کاری به منظور بررسی راندمان، هد، گشتاور، کاویتاسیون و غیره در دستور کار قرار گرفته است. پروژه‌ی حاضر با هدف استخراج دانش طراحی توربین کاپلان انجام شده است.

تحلیل جامع CFD دو عدد پمپ BB1 API 610
پروژه مذکور در سال 1391 با هدف بررسی عملکرد راندمان هیدرولیکی دو عدد پمپ و شناسایی علت پایین بودن راندمان یکی از پمپ‌ها و ارائه راهکارهای اصلاحی به منظور بهینه‌سازی برای هر دو نمونه پمپ صورت گرفته است. در این پروژه دو عدد پمپ مدل BB1 دارای استاندارد API 610 مورد مطالعه قرار گرفته‏اند. در ابتدا هندسه‌ی پوسته‌ها و ایمپلر هر دو پمپ با دقت بسیار بالا توسط سیستم Atos اسکن شده است. پس از تولید ابر نقاط و تولید مدل هندسی سالید، المان‌بندی باسازمان با رویکرد مدل‌سازی دقیق لایه‌مرزی بر روی ایمپلرها تولید شده است. با توجه به اینکه هد تولیدی توسط یکی از پمپ‌ها نسبت به دیگری حدوداً 10 درصد کمتر می‌باشد، پس از انجام تحلیل‌های CFD، مقادیر انرژی در مقاطع مختلف پمپ مورد بررسی قرار گرفته و افت‌ها در نواحی مختلف استخراج شده است. با توجه به نتایج بدست آمده از افت‌ها، مقاطع حساس شناسایی شده تا حتی‌الامکان با کمترین تغییرات در قالب بتوان راندمان عملکردی پمپ دوم را به نمونه اولیه نزدیک نمود. پس از انجام مطالعات جامع بر روی هر دو پمپ راهکارهای اصلاحی برای افزایش راندمان، حتی بر روی نمونه بهتر نیز ارائه شده است.

تحلیل CFD تأثیر ویک‌ ناشی از توربین‌ها بالادستی بر روی توربین‌های پایین دستی در مزرعه‌های بادی
مطالعات مذکور در سال 1392 با هدف تولید بینش عمیق در خصوص طراحی مزرعه‌های بادی و تأثیرات ویک توربین بالادستی انجام شده است. در این پروژه هندسه مربوطه به دو توربین 200 کیلوواتی در ابتدا تولید شده است. هنگام تولید مدل هندسی، توربین پایین دست در مکانهای مختلفی نسبت به توربین بالادست قرار داده شده تا تأثیر ویک توربین بالادستی با مقایسه توان استخراج شده از هر دو توربین مورد مقایسه قرار گیرد. با اعمال المان‌بندی پیچیده برای میدان محاسباتی مورد نظر، تحلیل‌های CFD برای سرعت‌های وزش باد مختلف در دستور کار قرار گرفته و مقادیر گشتاور بر روی هر دو توربین و توان تولیدی آنها استخراج شده است. با توجه به کاهش قابل توجه توان تولید شده در توربین پایین‌دستی، تولید نرم‌افزاری جهت طراحی مزرعه‌های بادی که تأثیرات ویک توربین بالادستی را در فصول مختلف و در زوایای مختلف (با توجه به تغییر در زاویه باد غالب در فصل‌های متفاوت) در نظر داشته باشد، در دستور کار این شرکت قرار گرفته است.